Dieta w Hashimoto – co jeść, a czego unikać?
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, którą diagnozuje się coraz częściej. Nieleczona może prowadzić do niedoczynności tarczycy oraz wielu innych problemów zdrowotnych. Czy można wyleczyć Hashimoto dietą? Co jeść, a czego unikać? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Czym jest Hashimoto?
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Polega na tym, że organizm produkuje przeciwciała, które atakują tarczycę. Jest jedną z głównych przyczyn niedoczynności tarczycy. Hashimoto można zdiagnozować za pomocą badań krwi oznaczających stężenie przeciwciał oraz hormonów tarczycowych. Parametry, na które zwraca się uwagę to:
- TSH,
- fT3,
- fT4,
- anty-TPO,
- anty-TG.
Dodatkowo w procesie diagnostycznym wykonuje się USG tarczycy.
Na Hashimoto zdecydowanie częściej chorują kobiety, jednak problem występuje również u mężczyzn. Najczęściej Hashimoto diagnozowane jest między 30 a 50 rokiem życia. Niestety nieznana jest jednoznaczna przyczyna Hashimoto. W rozwoju choroby biorą udział zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe.
Hashimoto – objawy
Hashimoto to choroba, które może dawać wiele uprzykrzających życie objawów. Pacjenci najczęściej skarżą się na:
- zmęczenie,
- zaparcia,
- suchość skóry,
- wypadanie włosów,
- uczucie zimna,
- spadek odporności.
Choroba Hashimoto może powodować również zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zespół jelita drażliwego (IBS), zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) oraz zaburzenia płodności, zwłaszcza jeśli współwystępuje z niedoczynnością tarczycy.
Dieta w Hashimoto – co jeść?
Dieta w Hashimoto jest bardzo ważnym elementem leczenia i nie należy lekceważyć znaczenia dietoterapii. Powinna być ukierunkowana na wsparcie układu odpornościowego i wygaszanie procesów autoimmunologicznych oraz stanu zapalnego. Dodatkowo powinna dostarczać wszystkich makro i mikroskładników w ilościach optymalnych dla zapewnienia prawidłowej pracy tarczycy i całego organizmu. Tarczyca jest niezwykle wrażliwa na wszelkie niedobory pokarmowe, a także niedobory kalorii i makroskładników, dlatego jakość diety jest bardzo istotna.
Składniki pokarmowe na które w szczególności warto zwrócić uwagę to:
- Jod – jest niezbędny do pracy tarczycy i produkcji hormonów. Co ważne, zarówno niedobór, jak i nadmiar są niebezpieczne. Źródłem jodu są ryby morskie, nabiał, owoce morza, jodowana sól kuchenna.
- Selen – tarczyca jest organem który potrzebuje i magazynuje najwięcej selenu. Jego źródłem są orzechy brazylijskie, mięso, ryby, jaja, owoce morza, produkty mleczne.
- Cynk – bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego niedobór może powodować wypadanie włosów w Hashimoto. Cynk występuje w wołowinie, drobiu, jajach, nabiale, owocach morza.
- Witamina D3 – jej suplementacja może spowodować zmniejszenie miana przeciwciał antyTPO oraz ryzyka rozwoju niedoczynności u osób z Hashimoto.
- Kwasy Omega-3 (EPA i DHA) – mają działanie przeciwzapalne. Ich źródłem są głównie tłuste ryby morskie.
Twoja dieta powinna być urozmaicona oraz jak najmniej przetworzona. Zadbaj też o odpowiednią podaż białka, które jest głównym elementem budulcowym wszystkich tkanek w organizmie. Źródła tego składnika takie jak mięsa, ryby, jaja, czy strączki powinny być obecne w każdym posiłku.
Nie ograniczaj nadmiernie kalorii, ani tłuszczów. Niestety wiele osób popełnia ten błąd chcąc zredukować masę ciała, co przy Hashimoto może być nieco trudniejsze. Niskokaloryczne i niskotłuszczowe diety to ogromne obciążenie dla tarczycy. Stosując je, uniemożliwiasz tarczycy regenerację i prawidłowe funkcjonowanie, co pogłębia problem, również z kontrolą masy ciała. Jeśli chcesz schudnąć mając Hashimoto postaw na dietę z umiarkowanym deficytem kalorycznym zapewniającą podaż wszystkich makro- i mikroskładników w odpowiednich ilościach oraz regularną aktywność fizyczną.
Potrzebujesz pomocy w zaplanowaniu diety w Hashimoto i zdrowej redukcji masy ciała? Sprawdź moją ofertę i umów termin konsultacji!
Dieta w Hashimoto – czego unikać?
Nie ma produktów, których kategorycznie nie można jeść w Hashimoto. Postaraj się jednak ograniczyć produkty wysoko-przetworzone (słodycze, dania typu fastfood i instant, słone przekąski, słodkie napoje gazowane, napoje i nektary, syropy, przetworzone mięsa i ryby). Ważne jest także ograniczenie kwasów tłuszczowych typu trans. Zwracaj uwagę, czy w wybieranych przez Ciebie produktach nie występują częściowo uwodoronione oleje roślinne. Jeśli tak – lepiej zostawić je na sklepowej półce.
A co z laktozą i glutenem? Nie ma konieczności ich eliminacji, jeśli nie powodują żadnych dolegliwości. Nietolerancja laktozy może towarzyszyć Hashimoto, ale jeśli nie odczuwasz problemów żołądkowo-jelitowych po nabiale, nie musisz eliminować go z diety. Możesz narazić się w ten sposób na niedobory wapnia. Podobnie wygląda sprawa z glutenem. Hashimoto często współwystępuje z celiakią, czyli chorobą wymagającej bezwzględnego przestrzegania diety bezglutenowej do końca życia. Jeśli jednak nie została ona u Ciebie zdiagnozowana, nie ma konieczności rezygnacji z glutenu.
Kiedy Hashimoto współwystępuje z niedoczynnością tarczycy zasadne może być ograniczenie produktów bogatych w goitrogenny, czyli substancje wolotwórcze. Są to głównie warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafiory, brukselka, jarmuż. Nie musisz całkowicie ich eliminować, ale jedynie kontrolować ich ilości i dbać o odpowiedni sposób przygotowania. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule “Niedoczynność tarczycy – leczenie dietą”.
Suplementacja w Hashimoto
Jakie suplementy przy Hashimoto? Przede wszystkim zadbaj o witaminę D zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pomocne mogą być również suplementy omega-3, w szczególności jeśli nie jadasz ryb. Dodatkowo można rozważyć suplementację cynkiem, selenem i żelazem, jednak nie podejmuj jej na własną rękę, ponieważ może to zrobić więcej szkody niż pożytku.
Dobre efekty w Hashimoto daje suplementacja olejem z czarnuszki. Ma działanie przeciwzapalne, wspiera układ immunologiczny, odporność i może pomóc w ustabilizowaniu tarczycy. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule „Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie”.
Podsumowanie
Dieta w Hashimoto powinna być ukierunkowana na wsparcie układu immunologicznego, niwelowanie stanu zapalnego i dostarczenie wszystkich składników niezbędnych do pracy tarczycy. Nie zalecane są przede wszystkim diety wysoko-przetworzone, eliminacyjne, niskokaloryczne oraz niskotłuszczowe.