
Niedoczynność tarczycy - perspektywa dietetyka klinicznego
Niedoczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów. Hormony tarczycowe kontrolują wiele mechanizmów metabolizm energetyczny, płodność, pracę układu pokarmowego, odpornościowego i nerwowego. Dlatego właśnie niedoczynność tarczycy może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, zaburzać pracę całego organizmu oraz prowadzić do poważnych konsekwencji.
Podczas leczenia warto skupić się nie tylko na farmakoterapii i przyjmowaniu brakujących hormonów, ale także odżywieniu tarczycy oraz wsparciu pracy narządów, których funkcjonowanie zależy od jej hormonów. Istotną rolę odgrywa tu dieta i styl życia, za pomocą których możemy dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do pracy tarczycy, wspomóc pracę jelit, układu rozrodczego, poprawić odporność i sylwetkę. Bardzo ważnym aspektem jest też zaplanowanie diety tak, aby posiłki nie zaburzały wchłaniania leków.
W pracy z pacjentami z niedoczynnością tarczycy skupiam się na tzw. podejściu holistycznym i dopasowaniu działań indywidualnie w zależności od dominujących objawów, planów prokreacyjnych i stosowanego leczenia farmakologicznego. Bez względu na to, jak długo chorujesz na niedoczynność tarczycy, czy planujesz powiększenie rodziny oraz czy stosujesz leczenie farmakologiczne, zapraszam Cię do współpracy. Wspólnie zadbamy o Twoje zdrowie i komfort na co dzień.