Batat – indeks glikemiczny
Jaki indeks glikemiczny ma batat? Czy można jeść bataty przy cukrzycy lub insulinooporności? Sprawdź!
Indeks glikemiczny batata
Informacje na temat indeksu glikemicznego batata dostępne w internecie są sprzeczne. Niestety, wyznaczanie wartości IG dla produktów bywa trudne, a informacje te często się zmieniają. Według Tabel Indeksu Glikemicznego opublikowanych przez Fundację Insulinooporności w 2021 roku gotowany batat ma indeks glikemiczny równy 46. Oznacza to, że jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Natomiast bataty pieczone mają zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny, sięgający 88, co kwalifikuje je jako produkty o wysokim IG. Indeks glikemiczny batata smażonego wynosi natomiast 72 (również jest to wysoki indeks glikemiczny).
Warto też wspomnieć o ogólnej zawartości węglowodanów w batatach. Wynosi ona ok. 20 g w 100 g produktu. Na tej podstawie wylicza się ładunek glikemiczny dla batata. Wartość tego wskaźnika to 9. Dlatego ładunek glikemiczny batata jest niski i nie ma konieczności całkowitego wyeliminowania go z diety w przypadku cukrzycy, insulinooporności, czy innych zaburzeń węglowodanowo-insulinowych. Pamiętaj o odpowiednim komponowaniu posiłków, dodatku białka i zdrowego tłuszczu.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego oraz jak na ich podstawie komponować dietę? Przeczytaj artykuł “Indeks glikemiczny – co to jest, jak go obniżyć, tabela“.
Podsumowanie
Indeks glikemiczny batata wynosi ok. 46, a ładunek glikemiczny ok. 9. Nie ma więc przeciwwskazań do jego spożywania, zwłaszcza jeśli zostanie odpowiednio wkomponowana w posiłek.