Przepisy z dynią

Szybkie, zdrowe przepisy z dynią

Dynia, nazywana królową jesieni, ma wiele wartości prozdrowotnych i tysiące zastosowań z kuchni. Przygotujesz z niej dania wytrawne i na słodko. Możesz łączyć ją z wieloma innymi produktami, pasuje niemal do wszystkiego. Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się dlaczego warto jeść dynię i jak ją przyrządzić. Poznaj smaczne, proste przepisy dyniowe na jesień!

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest bogactwem prozdrowotnych składników, a jednocześnie dostarcza niewielu kalorii. Bez obaw możesz więc stosować ją na dietach odchudzających. Dodając dynię do posiłku wzbogacasz go w:

  • błonnik regulujący pracę jelit,
  • beta-karoten działający przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo,
  • potas obniżający ciśnienie krwi,
  • witaminy z grupy B wpływające na nastrój i pracę układu nerwowego,
  • cynk poprawiający odporność, kondycję włosów i paznokci

Jak przyrządzić dynię?

Dynia świetnie smakuje niemal w każdej postaci. Możesz ją upiec, ugotować, poddusić lub podsmażyć. Jest świetnym składnikiem dań słodkich i wytrawnych. Warto łączyć ją m.in. z:

  • kurkumą,
  • papryczką chilli,
  • gałką muszkatołową,
  • cynamonem, 
  • imbirem, 
  • grzybami leśnymi,
  • jabłkami, 
  • rozmarynem,
  • serem kozim, serem feta,
  • serami pleśniowymi,
  • suszonymi pomidorami, 
  • mleczkiem kokosowym,
  • pomidorami,
  • szałwią,
  • owocami morza,
  • curry.

Przepisy na dynię

Przygotowałam dla Ciebie 4 proste, szybkie i zdrowe przepisy na dynię. Wypróbuj i wybierz swój ulubiony!

Krem z dyni

Składniki na 2 porcje

  • Dynia piżmowa – 350 g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Imbir, korzeń – 1 plaster (5 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Mleczko kokosowe – 100 ml
  • Bulion warzywny – 350 ml
  • Przyprawy: kurkuma, papryczka chili mielona, sól,
  • Do podania: natka pietruszki lub świeża kolendra

Dynię umyj, obierz, usuń pestki. Pokrój w kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawy, wymieszaj i chwilę podsmażaj. Dodaj dynię, ponownie wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj, aż dynia zmięknie. Wlej mleczko kokosowe i całość zblenduj na gładki krem. 

Placuszki dyniowe na słodko

Składniki na 2 porcje

  • Puree z pieczonej dyni – 100 g
  • Jajka kurze – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Ksylitol – 1 łyżka 
  • Mąka pszenna – ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Przyprawy: cynamon

Przygotuj dyniowe puree. Dynię umyj, pokrój, upiecz do miękkości, obierz i zblenduj. Ostudzone puree wymieszaj z jajkiem, oliwą i słodzidłem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię i łyżką wykładaj porcje ciasta formując niewielki placuszki. Smaż, aż delikatnie urosną i będą zarumienione, następnie przewróć na drugą stronę. Placuszki możesz podawać z powidłami śliwkowymi, jogurtem naturalnym lub owocami. 

Dyniowe latte

Składniki na 2 porcj3

  • Dynia – 1 duży plaster
  • Mleko skondensowane – 1 łyżki
  • Przyprawy: cynamon, mielony imbir, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy
  • Kawa espresso – 2 szoty
  • Mleko lub napój roślinny

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i wlej 2-3 łyki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 7-10 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko skondensowane i całość dokładnie zblenduj. Zaparz kawę espresso, dodaj mleko (ilość wedle uznania) i powstały mus dyniowy. Posyp cynamonem.

Makaron z dynia i fetą

Składniki na 2 porcje

  • Upieczona dynia – 250 g
  • Makaron penne – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Suszone pomidory – 7 sztuk
  • Olej z suszonych pomidorów – 1 łyżka
  • Szpinak – 2 garści
  • Ser feta – 3 plastry
  • Przyprawy: tymianek, mielona papryczka czilli, sól, pieprz, kurkuma

Dynię umyj, pokrój w kostkę, upiecz w piekarniku aż będzie miękka. Makaron ugotuj al. dente. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj przyprawy, pokrojone suszone pomidory, olej z pomidorów i odcedzony makaron. Wymieszaj. Na koniec dodaj dynię, szpinak. Ponownie wymieszaj i chwilę podsmażaj. Posyp pokruszona fetą, dopraw do smaku. 

Podsumowanie

Dynia to pyszne i uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz wiele słodkich i wytrawnych dań. Urozmaicisz z jej pomocą swoją dietę i zadbasz o zdrowie, samopoczucie oraz młody wygląd.

Zapisz się

Make an appointment

kod bezpieczeństwa:
security code
Proszę wpisać kod zabezpieczający:

Wyślij (Submit)