Sezon na truskawki to dla wielu osób ulubiony czas w roku. Jeśli dotychczas zajadałeś/aś się nimi wyłącznie ze względu na ich pyszny smak i niekończące się możliwości ich przygotowania, czas poznać również ich właściwości zdrowotne. Zdecydowanie można zaliczyć je do jednych z najzdrowszych owoców.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki to źródło bardzo wielu witamin, składników mineralnych i substancji o szerokim działaniu bioaktywnym. Dodatkowo są niskokaloryczne – 100 g dostarcza ok. 30 kcal. To kolejny fakt, który całkowicie obala teorię o konieczności rezygnacji z owoców podczas odchudzania. Truskawki, zwłaszcza lokalne, świeże, sezonowe mogą pomóc Ci zadbać o zdrowie, zmniejszyć ryzyko wielu chorób i zaburzeń funkcjonowania organizmu. Poznaj najważniejsze powody, dla których warto je jeść:
- Truskawki są świetnym źródłem witaminy C. 100 g tych owoców dostarcza ok. 60 mg kwasu askorbinowego, a to w pełni pokrywa zapotrzebowanie dorosłych kobiet i 80% zapotrzebowania w przypadku dorosłych mężczyzn. Witamina C działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, stymuluje produkcję kolagenu i chroni komórki przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego truskawki będą bardzo dobrym wyborem przy anemii.
- Dostarczają błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga kontrolę glikemii i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Warto jeść truskawki przy chorobach metabolicznych takich jak cukrzyca, zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe.
- Są źródłem związków polifenolowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca, zawału, a także niektórych chorób nowotworowych.
- Truskawki są jednym z najlepszych naturalnych źródeł kwasu foliowego – warto je jeść w okresie prekoncepcyjnym oraz w ciąży. Dobrze sprawdzą się również przy podwyższonym poziomie homocysteiny (hiperhomocysteinemii).
- Zmniejszają stan zapalny w organizmie. W badaniach naukowych można zaobserwować m.in. spadek parematerów takich jak CRP, czy interleukina-6, która są mediatorami zapalenia.
- Truskawki poprawiają gospodarkę węglowodanowo-insulinową. Nie musisz się ich obawiać, jeśli masz cukrzycę, czy insulinooporność. Ich regularne spożywanie w ramach dobrze zbilansowanej diety z kontrolowanym indeksem glikemicznym może wpłynąć na zmniejszenie poziomu insuliny na czczo, poprawę stosunek insuliny do glukozy oraz wrażliwości tkanek na insulinę.
A kto powinien unikać truskawek? Przeciwwskazań nie ma bardzo wiele. Tak naprawdę wyłącznie uczulenie lub nietolerancja oznaczają koniecznośc ich eliminacji lub ograniczenia. Dla zdecydowanej większości osób truskawki będą bardzo wartościowym elementem codziennej diety. Korzystaj z ich właściwości podczas trwania sezonu.
Podsumowanie
Truskawki to owoce bogate w witaminy, minerały i substancje biologiczne czynne. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Pomagają zadbać m.in. o gospodarkę węglowodanowo-insulinową, profil lipidowy oraz pracę jelit. Ich regularne spożywanie może być wartościowym elementem profilaktyki większości chorób cywilizacyjnych.