Zalecenia w zespole jelita drażliwego (IBS) – wytyczne NICE
Wytyczne opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej (NICE, z ang. National Institute of Health and Care Excellence) to podstawowe zalecenia żywieniowe, które musisz znać jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego i jego objawami.
Spis treści
- Czym są wytyczne NICE dla pacjentów z IBS?
- Wytyczne NICE – zalecenia dotyczące leczenia IBS
- Skuteczność wytycznych NICE
- Podsumowanie
Czym są wytyczne NICE dla pacjentów z IBS?
Wytyczne NICE dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS) zostały po raz pierwszy opublikowane w 2008 roku, a następnie zaktualizowane w 2017 roku. Zgodnie z rekomendacjami, pierwszą metodą postępowania w przypadku zdiagnozowania IBS jest wdrożenie wybranych strategii dietetycznych i modyfikacja stylu życia. Dopiero wtedy, gdy takie postępowanie nie przyniesie poprawy, zaleca się wdrożenie diety low fodmap.
Wytyczne NICE – zalecenia dotyczące leczenia IBS
Strategie żywieniowe rekomendowane przez NICE w leczeniu IBS obejmują następujące zalecenia i modyfikacje:
- Dbałość o higienę jedzenia, spożywanie posiłków powoli i w spokoju
- Regularność posiłków, unikanie zbyt długich przerw między nimi
- Picie co najmniej 8 szklanek płynów dziennie (głównie wody niegazowanej, ewentualnie napojów bezkofeinowych)
- Ograniczenie spożycia kawy i herbaty do maksymalnie 3 szklanek dziennie
- Zmniejszenie spożycia alkoholu i napojów gazowanych
- Ograniczenie produktów bogatych w nierozpuszczalne frakcje błonnika takich jak: pełnoziarnista mąka, razowe pieczywo, otręby, brązowy ryż
- Zmniejszenie spożycia skrobii opornej, która powstaje w wyniku chłodzenia już ugotowanych produktów skrobiowych (np. podczas przelewania ugotowanego makaronu zimną wodą)
- Ograniczenie spożycia świeżych, surowych owoców do 3 porcji w ciągu dnia (jedna porcja to ok. 80 g)
- Unikanie sorbitolu (zwłaszcza w przypadku biegunek), który znajduje się w gumie do żucia, bezcukrowych słodyczach, produktach high protein
- Włączenie produktów owsianych np. płatków i mąki w przypadku wzdęć i gazów
- Regularne spożywanie siemienia lnianego (1 łyżka dziennie)
- Wygospodarowanie czasu na odpoczynek, techniki oddechowe i relaksacyjne oraz umiarkowaną aktywność fizyczną
Wytyczne NICE w przeciwieństwie do protokołu diety low fodmap nie skupiają się wyłącznie na ograniczaniu konkretnych grup produktów, ale także na zmianie zachowań żywieniowych. Uwzględniają jeden z najważniejszych elementów leczenia IBS, czyli dbałość o higienę jedzenia wprowadzenie ćwiczeń oddechowych i rozluźniających. Dieta low fodmap jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna, składa się z 3 etapów i powinna być prowadzona wyłącznie pod okiem specjalisty.
Podsumowanie
Zespół jelita drażliwego (IBS) to choroba o bardzo indywidualnym przebiegu i różnej tolerancji poszczególnych produktów lub interwencji u konkretnych osób. W wielu przypadkach wprowadzenie strategii żywieniowych zgodnych z wytycznymi NICE przynosi wyraźną poprawę i jest w pełni wystarczające, co potwierdzają zarówno obserwacje pacjentów, jak i wyniki badań naukowych. Jeśli jednak po 4-5 tygodniach przestrzegania zaleceń nie nastąpi zmniejszenie objawów, warto rozważyć wdrożenie 3-etapowego protokołu low fodmap.