Dynia – indeks glikemiczny
Jaki indeks glikemiczny ma dynia? Czy można ją jeść w przy insulinooporności i cukrzycy? Przeczytaj i sprawdź!
Indeks glikemiczny dyni
Szukając odpowiedzi na pytanie, jaki indeks glikemiczny ma dynia, można trafić na wiele różnych, często sprzecznych informacji. Niestety, wyznaczenie indeksu glikemicznego produktów jest trudne. Wynika to m.in. z występowania wielu odmian warzyw i owoców, sposobów ich przygotowania, a także indywidualnych predyspozycji organizmu.
Według Tabel Indeksu Glikemicznego opublikowanych przez Fundację Insulinooporności w 2021 roku gotowana dynia piżmowa ma indeks glikemiczny równy 51. Oznacza to, że należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Co ważne, dynia zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów – ok. 7 g w 100 g produktu. Dlatego jej ładunek glikemiczny jest niski i jeśli odpowiednio ją przygotujesz i wkomponujesz w posiłek, nie ma przeciwwskazań do jej spożywania w cukrzycy, insulinooporności czy innych problemach węglowodanowo-insulinowych.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego oraz jak na ich podstawie komponować dietę? Przeczytaj artykuł „Indeks glikemiczny – co to jest, jak go obniżyć, tabela„.
Podsumowanie
Indeks glikemiczny dyni wynosi ok. 51. Co więcej, dynia jest produktem niskowęglowodanowym. Nie ma więc przeciwwskazań do jej spożywania przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej, jeśli zostanie odpowiednio wkomponowana w posiłek.