Dieta i suplementacja w trądziku
Trądzik to jedna z najpowszechniejszych chorób dermatologicznych. Warto podkreślić, że jest to problem zdrowotny, a nie tylko estetyczny, dlatego wymaga odpowiedniego podejścia. W tym artykule zebrałam dla Ciebie najważniejsze informacje na temat trądziku oraz zalecenia dietetyczne i suplementacyjne opracowane na podstawie badań naukowych i mojej wieloletniej praktyki.
Trądzik – co to jest?
Trądzik jest chorobą skóry polegającą na nadmiernej produkcji łoju. Może to powodować zapychanie kanalików wyprowadzających gruczoły łojowe, co powoduje powstawanie zaskórników i grudek. U podstaw trądziku leżą głównie zmiany hormonalne.
Wyróżniamy dwa rodzaje trądziku: trądzik pospolity oraz różowaty. Mają inną definicję, przebieg oraz wymagają innego podejścia terapetycznego. W tym artykule skupimy się trądziku pospolitym.
Trądzik – przyczyny
Bezpośrednią przyczyną trądziku jest nadmierna aktywność gruczołów produkujących sebum i łój. Dodatkowo pojawiają się zaburzenia w procesie rogowacenia skóry, zmiany zapalne i rozrost bakterii C.acnes. Do tych problemów przyczyniają się:
- Zmiany hormonalne, w szczególności nadmiar androgenów,
- Nieprawidłowa pielęgnacja skóry,
- Styl życia i stres,
- Niektóre leki i suplementy.
Trądzik – jakie badania?
Badania, które warto wykonać w przypadku trądziku to:
- Testosteron całkowity,
- Testosteron wolny,
- DHEA-S,
- Insulina,
- Glukoza na czczo.
Kroki diagnostyczne są zależne od innych objawów i powinny być konsultowane z lekarzem.
Dieta w trądziku
Dieta ma bardzo duże znaczenie w trądziku, ponieważ wpływa na:
- Gospodarkę hormonalną,
- Skład i ilość wydzielanego łoju,
- Stan zapalny,
- Nawilżenie i elastyczność skóry,
- Pracę przewodu pokarmowego i wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do utrzymania skóry w dobrej kondycji.
Jak powinna wyglądać dieta przy trądziku? Fundamentami są niski indeks i ładunek glikemiczny diety oraz jej charakter przeciwzapalny. Poznaj najważniejsze zalecenia żywieniowe. Zacznijmy od podstaw:
- Ogranicz żywność wysokoprzetworzoną np. słodycze, słone przekąski, słodkie napoje, pieczywo cukiernicze, żywność typu instant i fast-food, słodki nabiał.
- Wyeliminuj cukier zarówno ten, który samodzielnie dodajesz do posiłków i napojów (np. do domowych ciast, kawym herbaty, możesz zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem) oraz ten, który został dodany przez producentów. Czytaj składy i pamiętaj, że składniki są wymienione w kolejności od tego użytego w największej ilości, do tego wykorzystanego w najmniejszej ilości. Jeśli masz w ręku produkt, który na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu ma cukier, lepiej odłóż go na półkę.
- Nie musisz (a wręcz nie powinnaś/eś) ograniczać owoców, ale jedz je w całości, bez rozdrabniania. Soki owocowe nawet te 100% i bez dodatku cukru nie będą dobrym wyborem, ponieważ mają zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny oraz mniej błonnika, który jest kluczowy.
- No właśnie, błonnik. Reguluje glikemię, gospodarkę hormonalną i pracę jelit, więc nie może go zabraknąć w diecie. Jedz minimum 500 g warzyw i owoców dziennie oraz wybieraj produkty zbożowe razowe, pełnoziarniste. Możesz też włączyć do diety siemię lniane lub babkę płesznik.
- Ogranicz smażenie, grillowanie i nie dopuszczaj do przypalania żywności (zwłaszcza mięsa). Powoduje to powstawanie tzw. zaawansowanych produktów glikacji, które negatywnie wpływają na glikemię i insulinemię.
- W każdym posiłku powinny być owoce warzywa i owoce. Najlepiej, aby stanowiły połowę talerza. Następnie ¼ posiłku powinna bazować na produktach białkowo-tłuszczowych, a kolejne ¼ na produktach z węglowodanami złożonymi.
- Aby spowolnić trawienie węglowodanów, a tym samym gwałtowne wahania glukozy i insuliny we krwi, jedzenie posiłku zaczynaj od warzyw lub produktów białkowo-tłuszczowych, a węglowodany jedz na końcu.
- Posiłek nie będzie dobrze zbilansowany, jeśli nie uwzględnisz w nim białka i tłuszczów. Owsianka na mleku z bananem nie będzie dobrym pomysłem, dopóki nie dodasz do niej orzechów lub masła orzechowego oraz produktu białkowego np. białka konopnego, roślinnego lub jogurtu sojowego.
- Obserwuj swój organizm i zwracaj uwagę na to, jakie produkty Ci służą, a jakie powodują nasilenie objawów.
Co jeść przy trądziku?
Produkty, które warto uwzględnić w swojej diecie to:
- Owoce jagodowe np. truskawki, maliny, borówki, porzeczki, jeżyny, jagody. Mają niski indeks glikemiczny oraz bardzo dużo witaminy C i polifenoli. Poza sezonem możesz korzystać z mrożonek.
- Marchew, dynia, batat. Są świetnym źródłem beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na skórę.
- Produkty sojowe np. tofu, napoje i jogurty sojowe. Zawierają fitoestrogeny, które mogą regulować nawilżenie i elastyczność skóry, są też dobrą alternatywą dla produktów mlecznych.
- Zielone warzywa zwłaszcza brokuły, natka pietruszki, rukola, fasolka szparagowa, szparagi, bób, groszek.
- Orzechy włoskie, brazylijskie, pistacjowe, pekan. Są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych przeciwzapalnych oraz cynku, który zmniejsza nasilenie trądziku. Orzechy brazylijskie są dodatkowo najlepszym źródłem selenu.
- Oliwa z oliwek. To najbardziej uniwersalny tłuszcz (możesz dodawać ją na zimno oraz do smażenia) o działaniu przeciwzapalnym.
- Olej z wiesiołka, olej z ogórecznika. Zawierają kwas gamma-linolenowy o pozytywnym wpływie na gospodarkę hormonalną i kondycję skóry.
- Mięta pieprzowa. Dwie herbaty miętowe dziennie mogą skutecznie regulować poziom androgenów i pozytywnie wpływać na gospodarkę hormonalną. Możesz dodawać świeżą miętę również do sałatek lub smoothie.
Czego nie jeść przy trądziku?
Sprawdź, jakich produktów warto unikać przy trądziku:
- Mleko i produkty mleczne. Spożycie mleka zwiększa poziom IGF-1 w osoczu, który stymuluje proliferację komórek łojowych, a to nasila trądzik. Dotyczy to wszystkich produktów: bezlaktozowych, pełnotłustych, odtłuszczonych. Wyjątkiem mogą być produkty fermentowane np. jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko, ale wymagana jest indywidualna ocena ich wpływu na organizm. Najlepiej wyeliminować produkty mleczne na 4 tygodnie i sprawdzić, jak zmieni się stan skóry.
- Odżywki białkowe! Powstają na bazie mleka, są też produktem bardzo wysokoprzetworzonym i zawierają dużo dodatków smakowych i aromatów. Jeśli chcesz korzystać z odżywek białkowych, wybieraj alternatywy roślinne.
- Kakao, czekolada. Bardzo często nasilają zmiany trądzikowe, w szczególności wyroby czekoladowe, które oprócz kakao zawierają mleko i cukier.
- Sól i ostre przyprawy. U niektórych osób mogą nasilać zmiany trądzikowe, jednak ich negatywny wpływ odnosi się najbardziej do trądziku różowatego.
- Alkohol w każdej ilości i pod każdą postacią.
Pamiętaj, że każda eliminacja, zwłaszcza dużych grup produktów niesie za sobą ryzyko niedoborów. Jeśli ograniczysz spożycie produktów mlecznych bardzo prawdopodobne są niedobory wapnia i witaminy B12. Trzeba dostarczyć je z innych produktów spożywczych, ponieważ ich suplementacja może nie być idealnym rozwiązaniem.
- Suplementy wapnia niosą ze sobą ryzyko powikłań zdrowotnych (łącznie z chorobami nowotworowymi), których nie obserwuje się przy dostarczeniu go wraz z dietą.
- Z kolei suplementacja B12 może nasilać zmiany trądzikowe.
Suplementy na trądzik
Co suplementować przy trądziku? Podstawowy zestaw powinien uwzglęniać:
- Witaminę D w dawce dobranej adekwatnie do jej poziomu we krwi, standardowo jest to 2000-4000 IU dziennie,
- Kwasy omega-3 w minimalnej dawce 250 mg kwasu EPA i DHA, jednak w przypadku silnych zmian trądzikowych warto rozważyć większe dawki, nawet 1000 mg,
- Cynk, najlepsze efekty obserwuje się w przypadku suplementacji glukonianu cynku w dawce 30 mg na dobę
Dodatkowo pomocna może być aktywna forma witaminy B5, laktoferyna, inozytol oraz kwas gamma-linolenowy.
Biorąc pod uwagę ścisły związek między mikrobiotą jelitową, pracą jelit, a stanem skóry, a także funkcjonowanie osi jelita-mózg-skóra, w przypadku trądziku pomocna może być też probiotykoterapia. Jakie szczepy wybrać? Warto rozważyć:
- L. rhamnosus SP1 3×109
- L. acidophilus NAS 5×109
- B. bifidum Malyoth 20×109
- L. bulgaricus LB-51 5×109
- B. breve BR03 DSM 16604 0,5×109
- L. casei LC03 DSM 27537 0,5×109
- L. salivarius LS03 DSM 22776 1×109
Podsumowanie
Dieta w trądziku powinna charakteryzować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, mieć działanie przeciwzapalne oraz eliminować produkty nasilające hiperandrogenizm i produkcję łoju. Bardzo ważna w dietoterapii jest samoobserwacja i ocena indywidualnej tolerancji na poszczególne produkty spożywcze.