Cukrzyca ciążowa – objawy, dieta, leczenia
Cukrzyca ciążowa to jedno z najczęstszych powikłań metabolicznych ciąży. Skąd się bierze i jak ją leczyć? Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa w ciąży? Przeczytaj i sprawdź, jak możesz sobie pomóc.
Cukrzyca ciążowa – co to jest?
Cukrzyca ciążowa to hiperglikemia (podwyższone stężenie glukozy we krwi), która nie występowała przed zajściem w ciążę i najczęściej ustępuje krótko po porodzie. Patogeneza, czyli przyczyny i sposób powstawania tego zaburzenia są bardzo złożone. Główną rolę przypisuje się zmianom hormonalnym. W ciąży fizjologicznie nasila się insulinooporność w wyniku działania estrogenów, progesteronu i laktogenu łożyskowego. W większości przypadków zwiększone zapotrzebowanie na insulinę w ciąży jest rekompensowane przez jej zwiększoną produkcję przez trzustkę. Jednak jeśli produkcja insuliny nie jest wystarczająca, dochodzi do hiperglikemii. Dodatkowymi czynnikami predysponującymi do cukrzycy ciążowej są:
- Ciąża po 35 roku życia,
- Cukrzyca ciążowa we wcześniejszej ciąży,
- Urodzenie dziecka o masie ciała > 4000 g,
- Nadwaga lub otyłość,
- Wielorództwo,
- Rodzinny wywiad w kierunku cukrzycy typu 2,
- Nadciśnienie tętnicze.
Cukrzyca ciążowa a cukrzyca w ciąży
Czym różni się cukrzyca ciążowa od cukrzycy w ciąży? To dwa pojęcia, które w języku potocznym używane są zamiennie, jednak określają inne sytuacje.
- Cukrzyca w ciąży – diagnozowana jest w momencie spełnienia ogólnych kryteriów rozpoznania cukrzycy, najczęściej występowała już przed ciążą, ale nie została wcześniej rozpoznana i może utrzymywać się po porodzie.
- Cukrzyca ciążowa – występuje wyłącznie w okresie ciąży, rozpoznawana jest na podstawie doustnego testu obciążenia glukozą (OGTT) wykonywanego rutynowo między 24. a 28. tygodniem ciąży, najczęściej ustępuje krótko po porodzie.
Cukrzyca w ciąży i cukrzyca ciążowa mogą mieć inne powikłania metaboliczne dla ciąży, kobiety i dziecka, dlatego bardzo ważna jest prawidłowa diagnostyka i odpowiedni dobór leczenia.
Cukrzyca ciążowa – diagnostyka i objawy
Każda kobieta będąca w ciąży powinna być diagnozowana w kierunku cukrzycy ciążowej. Pierwsze badania przesiewowe wykonywane są już na początku ciąży, najlepiej podczas pierwszej wizyty ginekologicznej.
- Pierwszym etapem jest szczegółowy wywiad w celu zidentyfikowania ewentualnych czynników ryzyka. Lekarz na pierwszej wizycie zapyta Cię o historię medyczną, stan zdrowia najbliższych członków rodziny, a jeśli to Twoja druga lub kolejna ciąża – o jej przebieg, poród i ewentualne powikłania. W przypadku braku czynników ryzyka dostaniesz skierowanie na badanie stężenia glukozy we krwi na czczo. Jeśli jednak jesteś w grupie ryzyka, zostaniesz skierowana na test OGTT.
- Jeśli stężenie glukozy na czczo wynosi < 92 mg/dl jest to wynik prawidłowy i kolejne badanie diagnostyczne (OGTT) powinno być wykonane między 24. a 28. tygodniem ciąży.
- Jeśli stężenie glukozy na czczo mieści się w zakresie 92-125 mg/dl, niezbędne jest niezwłoczne badanie OGTT, ponieważ jest to wynik nieprawidłowy.
- Jeśli na pierwszym badaniu glukozy na czczo, wynik będzie wynosił > 126 mg/dl rozpoznawana jest cukrzyca.
- Badanie OGTT polega na oznaczeniu stężenia glukozy we krwi na czczo oraz 1 godzinę i 2 godziny po wypiciu roztworu zawierającego 75 g glukozy. Cukrzyca ciążowa rozpoznawana jest w przypadku otrzymania wyników:
- na czczo: 92-125 mg/dl
- 60 min.: > 180 mg/dl
- 120 min.: 153-199 mg/d
Badanie OGTT nie należy do przyjemnych, ale jest niezbędne. Konieczność spędzenia kilku godzin w placówce medycznej bez jedzenia i wypicie bardzo słodkiego roztworu glukozy może przysparzać pewnego dyskomfortu, ale dzięki temu, upewnisz się, że stan zdrowia Twój i maluszka jest prawidłowy. Moim pacjentkom często pomaga zakup glukozy o smaku cytrynowym, który jest lepiej tolerowany.
Dieta w cukrzycy ciążowej
Dieta dla ciężarnej z cukrzycą jest najważniejszym sposobem leczenia. Odpowiednie żywienie pomaga ustabilizować glikemię, zmniejszyć ryzyko jej gwałtownych wahań, przewlekłych hiperglikemii i hipoglikemii, a tym samym powikłań metabolicznych dla mamy i dziecka.
Pamiętaj, że kluczowa jest indywidualizacja. Wiem, że pewnie chciałabyś przeczytać tu kilka punktów z najważniejszymi zaleceniami, które sprawią, że napewno wszystko będzie dobrze. Mimo że istnieją pewne odgórne zalecenia, które warto wprowadzić po rozpoznaniu cukrzycy ciążowej, to co sprawdza się u innych, nie musi sprawdzić się również u Ciebie. Każdy organizm może nieco inaczej reagować na te same produkty lub posiłki, jest to również zależne od ogólnego stanu zdrowia, wieku, masy ciała, czy aktywności fizycznej. Bardzo ważne jest więc obserwowanie swojego organizmu i regularne, częste kontrolowanie glikemii, aby dieta cukrzycowa w ciąży Ci służyła, a jednocześnie nie była nadmiernie obciążająca.
Jeśli potrzebujesz pomocy w indywidualizacji i prawidłowym zbilansowaniu diety w cukrzycy ciążowej, zapraszam do współpracy.
Cukrzyca ciążowa – zalecenia
Poznaj najważniejsze zasady żywienia w cukrzycy ciążowej:
- Powinnaś jeść 6 posiłków dziennie, w tym 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz 3 posiłki dodatkowe (II śniadanie, podwieczorek, posiłek nocny). Posiłek nocny tzw. druga kolacja jest bardzo ważny w celu zapobiegania hipoglikemii nocnej. Powinien zawierać ok. 20-25 g węglowodanów złożonych. Mogą to być np. kanapki z pieczywa razowego z hummusem, wędliną i warzywami.
- Jedz regularnie, pomiędzy posiłkami unikaj podjadania. Przerwy między jedzeniem powinny wynosić 2-3 godziny, w tym czasie powstrzymaj się od jakichkolwiek (nawet zdrowych) przekąsek, słodkich napojów, kawy z mlekiem.
- W każdym posiłku powinny być obecne wszystkie makroskładniki tzn. węglowodany, białka i tłuszcze. Dzięki temu wzrost glikemii i produkcji insuliny po posiłku będzie bardziej stabilny i kontrolowany, zapobiegniesz ich gwałtownym wahaniom.
- Podaż białka powinna wynosić minimum 1,3 g na każdy kilogram masy ciała. W każdym posiłku uwzględnij jego źródła takie jak mięso, ryby, jaja, strączki, mozzarella, twaróg, skyr, serek wiejski lub tofu. Dzięki temu spowolnisz trawienie i wchłanianie węglowodanów do krwioobiegu. Koniecznie włącz do diety roślinne źródła białka, nie bazuj wyłącznie na tych odzwierzęcych.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe 100%, awokado. Działają przeciwzapalnie i pomagają ustabilizować glikemię, dlatego nie może ich zabraknąć w diecie dla cukrzycy ciążowej.
- Zwróć uwagę na ilość, a przede wszystkim jakość węglowodanów w swojej diecie. Nie musisz, a nawet nie powinnaś całkowicie ich eliminować. Diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą mieć negatywne konsekwencje, ponieważ to glukoza jest głównym źródłem energii na płodu, zwłaszcza jego układu nerwowego i mózgu. Zawartość węglowodanów przyswajalnych w diecie nie powinna być niższa niż 180 g.
- Kluczowa jest jakość węglowodanów. Wybieraj źródła węglowodanów złożonych takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa. Unikaj cukrów prostych obecnych w pieczywie z oczyszczonej mąki, pieczywie cukierniczym, słodyczach, cukrze stołowym, miodzie, syropie klonowym, żywności przetworzonej, słodkich napojach.
- Ogranicz dodatek cukru do posiłków i napojów, możesz zastąpić go ksylitolem i erytrytolem.
- Po ugotowaniu produktów skrobiowych takich jak ziemniaki, a także makarony, kasze, ryż, przelej je zimną wodą. Powoduje to powstanie tzw. skrobii opornej, która pomaga ustabilizować glikemię i obniża indeks glikemiczny produktu. Dodatkowo korzystnie wpływa na jelita i mikrobiotę.
- Dieta dla kobiet w ciąży z cukrzycą powinna obfitować w warzywa. Postaraj się jeść minimum 500 g dziennie.
- Nie musisz unikać owoców. Mimo że dostarczają fruktozy, są też bardzo wartościowym źródłem błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Wybieraj całe owoce zamiast soków, smoothie, musów, czy dżemów. Jedz je jako część posiłku, a nie samodzielnie i zawsze w towarzystwie produktu białkowego lub tłuszczowego np. orzechów. Dzięki temu wzrost glikemii po ich spożyciu nie będzie tak gwałtowny.
- Do picia wybieraj głównie wodę, unikaj słodzonych napojów i soków owocowych, nawet tych naturalnych.
- Jedzenie posiłku rozpoczynaj od warzyw lub produktów białkowych, dopiero potem sięgnij po źródła węglowodanów.
Rozpoznano u Ciebie cukrzycę ciążową? Umów się na indywidualną konsultację dietetyczną online. Dowiesz się, co robić, a czego unikać, aby zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz jak wspierać zdrowie maluszka mimo choroby. Wybierz termin TUTAJ.
Cukrzyca ciążowa – co jeść?
Co można jeść przy cukrzycy ciążowej? Dieta dla kobiet w ciąży z cukrzycą nie jest z założenia dietą eliminacyjną. Oznacza to, że możesz jeść wszystko, ale z dbałością o jak najwyższą jakość składników, a także odpowiednią kompozycję posiłków. Dieta przy cukrzycy ciążowej wciąż może zawierać posiłki na słodko np. owsianki, naleśniki, koktajle, ciasta. Kluczowe jest ich spożywanie razem z produktami białkowymi i tłuszczowymi, a także bazowanie na źródłach węglowodanów złożonych. Jak to zrobić?
- Zamiast jeść samego naleśnika ze słodzonym dżemem, dodaj do niego naturalny twaróg i świeże owoce.
- Do owsianek dodawaj skyr lub odżywkę białkową.
- Płatki owsiane błyskawiczne zastąp pełnoziarnistymi lub górskmi.
- Zamiast “fit” ciastek zbożowych na bazie płatków, miodu i daktyli, wybierz sernik, który będzie też źródłem białka.
- Cukier do pieczenia zastąp ksylitolem.
Cukrzyca ciążowa – suplementacja
Plan suplementacji w cukrzycy ciążowej powinien uwzględniać wszystkie składniki rekomendowane dla ogólnej populacji kobiet ciężarnych. Wskazane może być jednak zwiększenie podaży kwasu foliowego w formie aktywnej, włączenie suplementacji witaminy B12 oraz magnezu. Pomocne może być też przyjmowanie inozytolu oraz zastosowanie probiotykoterapii w szczególności niektórych szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Pamiętaj, aby suplementację zawsze skonsultować z lekarzem i dietetykiem.
Podsumowanie
Cukrzyca ciążowa to jedno z najczęstszych powikłań ciąży. Może wiązać się z wieloma powikłaniami dla mamy i dziecka, dlatego bardzo ważne jest wdrożenie odpowiedniej dietoterapii najszybciej, jak to tylko możliwe.
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna ani dietetyczna.